به گزارش راهبرد معاصر، موضوع گفتوگوی رو در روی بین ایران و آمریکا که چندی است برخی از سیاسیون آن را با این توجیه مطرح میکنند که آمریکا ما را تحریم کرده، لذا برای رفع تحریمها باید به صورت رو در رو با آمریکا مذاکره کنیم اما ایران پیش از این در جریان مذاکرات منتهی به توافق برجام نیز در قالب 1+5 و یا مستقلا با آمریکا مذاکره داشته و نشان داده در زمانی که منافع کشور ایجاب کند از مذاکره با دشمن نیز ابایی ندارد اما این شرایط در صورتی محقق میشود که مجموعه شرایط برای دستیابی به توافق خوب فراهم شده باشد و مذاکره، الزامی برای نهاییسازی توافق مورد نظر ایران قلمداد شود. دراین گفتوگو سیدمصطفی خوشچشم کارشناس و تحلیلگر مسائل بینالملل پاسخ میدهد که آیا مذاکره رو در رو با آمریکا به نفع ایران است یا خیر؟
سید مصطفی خوش چشم کارشناس سیاست خارجی در گفتوگو با راهبرد معاصر به آخرین دور از مذاکرات برجامی و فشارهای آمریکا بر تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی ایران پرداخت و در این باره گفت: با اینکه طرف غربی تلاش میکند تا در چارچوب یک سناریوی از پیش تعریف شده ایران را تحت فشار قرار دهد، اما در عمل به خوبی میداند که در این حوزه کمترین دستاوردی نخواهد داشت. آمریکاییها به خوبی میدانند با ابزارهای فشار و تعیین فرصت و دادن اولوتیماتوم به ایران نمیتوانند ایران را وادار به عقب نشینی از خواستهها و مواضع به حق خود کنند.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: آنچه تحت عنوان فشار بر ایران برای وادار کردن ما به پذیرش خواستههای خود دنبال میکنند یک بازی است که نمیتواند روی ایران کارساز باشد. آمریکاییها تلاش کردهاند تا با تعیین زمان برای ایران که یک بازی ساختگی است ما را نگران از دست رفتن و به نتیجه نرسیدن این دور از مذاکرات و تحمیل فشارهای تحریمی سنگینتری کنند تا از این برگ برنده به نفع خود استفاده کنند، در حالی که این سناریو جواب نداده و نمیدهد.
کارشناس سیاست خارجی و روابط بین الملل خاطر نشان کرد: آمریکاییها بر آن هستند تا با اعمال فشارهای مختلف بر ایران مثل تعیین زمان و بزرگ نمایی این موضوع که چند هفته تا رسیدن به یک نتیجه نهایی برای مسالهای به نام توافق برجام باقی نمانده جمهوری اسلامی ایران را وادار به پذیرش شرایطی کنند که به هیچ وجه مساعد ما نیست، یا به نوعی زمینهساز یک توافق ناپایدار است که فرصت اقتصادی برای ما ایجاد نمیکند و اصلا دستاوردی برای جمهوری اسلامی ایران به ارمغان نمیآورد.
وی در اینباره توضیح داد: طرف غربی تلاش میکند تا با انواع دسیسهها ایران را مجبور کند که غنیسازی 60 درصدی را پایان دهد. آمریکاییها تلاش میکنند تا با نشان دادن در باغ سبزی به ما به عنوان یک توافق موقت، ایران از غنی سازی 60درصدی که برگ برندهی جمهوری اسلامی است دست بکشد تا زمین بازی را به طرف غربی سپرده شود.
سیدمصطفی خوشچشم در این باره توضیح داد: اگر چه آمریکاییها تلاش کردند تا با تعیین زمان و فرصت دادن به ایران برای پذیرش خواستههای آمریکایی، توافقی مطابق نظر و خواست خود را به ما تحمیل کنند، اما ایران هیچگاه تسلیم طراحی آمریکایی نمیشود. آنچه حائز اهمیت است این است که ما خواستههای نادرست آمریکا را به هیچ وجه نمیپذیریم، چرا که حرف و مطالبه ایران، خواسته امروز نیست، بلکه از مدتها قبل روشن کرده که هر موضوعی که متضاد با منافع ملت ایران باشد را رد میکند و نمیپذیرد.
این کارشناس مسائل بینالملل درباره خواستههای ایران و احتمال مذاکره مستقیم با آمریکا گفت: اصلیترین خواسته ایران لغو کلیه تحریمها آن هم به صورت پایدار است نه موقتی. ضمن اینکه جمهوری اسلامی ایران علاقهای به مذاکره مستقیم با آمریکا به دلیل اینکه سودی به ما نمی رسد، ندارد.
وی در این باره خاطر نشان کرد: خواستههای ایران به صورت غیر مستقیم به طرف آمریکایی گفته میشود. ضمن اینکه مذاکره به صورت مکتوب برای ما بهتر از مذاکره شفاهی است. اگر قرار است آمریکا با ایران به صورت مستقیم مذاکره کند، چون ایران این امتیاز بزرگ را به آمریکا می دهد، باید امتیازی بس بزرگتر از طرف آمریکایی دریافت کند. جمهوری اسلامی ایران بر این موضوع تاکید دارد که تا زمانی که کمپین فشار حداکثری بر روی ایران است، کمترین تمایلی به مذاکره مستقیم با آمریکا نداریم. تا زمانی که آمریکا شکست خود را در اعمال تحریمها علیه ملت ایران بیان نکند و از اینکه ایران را تحت تحریمهای ظالمانه خود قرار داده، اظهار پشیمانی نکند، ایران هیچگاه چنین امتیازی به طرف آمریکایی نمیدهد که با ما رو در رو به صورت مستقیم مذاکره کند.
سید مصطفی خوش چشم کارشناس سیاست خارجی و روابط بین الملل گفت: اگر آمریکاییها فشار حداکثری را از روی ایران برندارند، آورده و امتیازی برای ما ندارند که دلیلی بر مذاکره مستقیم و رو دررو با آنها داشته باشیم. بحث اصلی ما آورده اقتصادی است که باید از لغو تحریمها عاید ملت ایران شود. در صورتی که فشار حداکثری از روی ملت ایران برداشته نشود، مذاکره رو در رو با آمریکا تنها برای آنها یک دستاورد مثبت و پیروزی تلقی میشود.
وی در اینباره تصریح کرد: چرا که آمریکاییها توانسته اند در عین حفظ تحریمها به صورت حداکثری ایران را وادار به مذاکره مستقیم کنند. در حالی که استراتژی فعلی جمهوری اسلامی در پرهیز از مذاکره مستقیم با آمریکا باعث تحقیر و انزوای طرف آمریکایی شده است. موضوعی که اتفاقاً ضربه بزرگی به اعتبار آمریکا وارد کرده، لذا آمریکاییها سعی میکنند به نوعی خود را از این انزوا خارج کنند. در صورتی که مذاکره مستقیم چه به صورت دوجانبه یا چند جانبه بدون پایان یافتن فشار حداکثری و عقبنشینی آمریکا صورت بگیرد این موضوع دستاورد بزرگی برای طرف آمریکایی به شمار میرود که به شدت باید از آن پرهیز شود.